Tuesday, February 03, 2009

CARA SENANG Untuk Membuat Banner Exchange Link

Ok Assalamualaikum WBT kepada semua pembaca sekalian. Terima kasih kepada semua followers yang baru mengikut blog Jom Photoshop ini.Maafla, dah lama tak mengupdate blog ini.
Tutorial ini merupakan tutorial yang lama dipinta oleh Saudara Fawas. Saya akan ajarkan anda cara - cara membuat Banner Exchange Link.

 
LANGKAH PERTAMA 


Pilih dan masukkan gambar pilihan ada ke Adobe Photoshop. Saya mengesyorkan anda menggunakan Adobe PS Cs3 dan kepada yang telah mahir menggunakan CS3, anda boleh mencuba CS4 yang baru. OK?

 


LANGKAH KEDUA
Tentukan size banner yang anda hendak buat. Ok, saya mengesyorkan anda mengambil size 170x66 pixel. Banner tersebut tidak terlalu besar dan tak terlalu kecil. Cun cun.

 
LANGKAH KETIGA

 
 
Tarik gambar pilihan anda ke dalam Subjek (banner) dengan mengklik pada layer yang anda kehendaki dan terus tarik masukkan kedalam subjek tersebut.

 
LANGKAH KEEMPAT

 
Hiasilah banner anda dengan sekreatif yang mungkin. Banner tersebut akan menjadi cantik jika anda pandai menghiasi banner anda.

 
LANGKAH KELIMA

 
OK Anda perlu buat dua banner yang berasingan. Satu untuk frame 1 dan satu lagi untuk frame 2. Jangan ubah latar belakang gambar tersebut, anda hanya perlu mengedit perkataan sahaja dan pastikan Frame 1 sama dengan Frame 2. [Rujuk gambar diatas]

 
LANGKAH KEENAM

 
Lepastu, pastikan anda mendapat banner yang sama di atas. Ok. Kemudian,anda pergi ke Lunapic dan anda terus meng-upload image Frame 1 di ruangan UPLOAD

 


LANGKAH KETUJUH
Sila ikut image di atas

 
JIKA ANDA INGIN ANIMASI ANDA CEPAT, ANDA BOLEH MENGUBAH FRAME DELAY SECOND DENGAN MENCUBA 0.5SEC DAN LAIN LAIN LAGI

 
LANGKAH KELAPAN

 


TRY AND ERROR OK?

4 comments: