Thursday, December 27, 2012

Pengalaman pertama kali bermain salji!




Dah lama rasanya tak kemas kini blog ni. Biasalah, bila masa sibuk mendatang blog pon terabai. Tapi bila dah senang tak pulak mau update blog! Haha Okey, aku nak tulis pasal pengalaman aku pertama kali bermain dengan salji pada trip ke Jerman pada dua minggu lepas. Sebenarnya, aku tak habis lagi tulis pasal trip pertama aku ke Jerman pada bulan September hari tu. Ni dah masuk trip yang kedua. Alhamdulillah, diberikan peluang untuk menjejeakkan kaki ke negeri orang yang tengah salji. Pada masa tu, suhu di selatan Jerman mencecah -10.



Sunday, December 09, 2012

Kali kedua berjalan-jalan di Munich!



Okay, lepas je habis urusan rasmi kami terus ke Bandar Munich iaitu antara bandaraya terbesar di negeri Bavaria. Perjalanan kami balik ke Munich memakan masa selama dua jam memandu dari Allgau, Selatan Jerman.

Kalau ikutkan plan asal memang lah 2 jam tapi oleh disebabkan malam dan juga salji yang tebal, banyak kemalangan dekat atas lebuhraya, kami sampai lebih kurang 3 jam lebih.

Monday, December 03, 2012

Seminggu di Bad Groenenbach

[caption id="attachment_4740" align="aligncenter" width="640"] Pintu masuk Landhotel[/caption]

Salam..

Alhamdulillah aku selamat sampai di Bad Groenenbach, Bavaria Germany untuk business trip selama seminggu. Ini merupakan kali kedua aku pijakkan kaki di bumi Jerman.

Kali ni aku dapat kereta BMW 5 series. Kali pertama aku naik dan pandu BMW. Baru tahu bertapa sedapnya bawak kereta continental ni.

So, sekarang ni suhu dekat luar dah cecah 4darjah selsius dan tak boleh tidur sebab Jetleg. Biasalah, kali ni naik dari KUL pun dah jam 3 pagi, sementara tu transit di Dubai untuk beberapa jam dan sampai di Munich Airport pun dah nak petang. Jetleg tu biasalah kan?

Oleh kerana kami semua sampai sini dah gelap lebih kurang jam 5:45 petang, semuanya gelap tak nampak apa apa kecuali lampu je. Hehe, tapi masa kami sampai je terus check-in hotel apartment kami.

Penyambut tetamu dia, Fatimah Ikli sangat baik dan ramah. Jumaat lepas aku ada call dia tanya bagaimana keadaan di Bad Groenenbach. So dia cakap sejuk dan akuminta dia sediakan makanan untuk sarapan pagi sebab akutak makan makanan hotel. Non halal maaaa.

[caption id="attachment_4741" align="aligncenter" width="823"] welcome fruit[/caption]

So aku duduk dua orang dengan colleague, Zulhisham. Duduk dengan roomate lelaki memang senang. Tak la jadi macam trip lepas, aku pergi dengan colleague perempuan. Sorang sorang duduk dalam bilik. Sunyi!

Dan dia sediakan barang masak seperti susu, spegeti, pasta, dan lain lain lagi. So memang senang!

Ok cukup buat masa ni byeeee

Posted from WordPress for Android

Powered by Samsung Galaxy W

Sunday, October 28, 2012

Memandu di Germany

Salam,

Okey, lepas aku selamat sampai di Airport Munich, aku terus mencari syarikat penyedia kereta sewa. Untuk makluman, sepanjang seminggu aku di Germany semuanya telah diuruskan oleh rakan sekerja di Germany. So, aku tak ada masalah arrangement sewa kereta.

Aku just ikut panduan kawan yakni lepas je claim luggage, terus pergi cari kereta dan jangan buang masa di airport. Sebab takut sampai hotel lambat. Menurut signboard, syarikat Sixt berada ditingkat bawah airport. So, aku dan rakan terus pergi cari. Dekat situ bukannya satu syarikat penyedia kereta sewa tapi banyak company lagi seperti Hertz dan lain lain lagi.

Friday, October 19, 2012

Thanks for everything, Ann


Luthfi & Ann @ MP Hari Raya




Hi Ann,

I believe that you wont read my blog. But eventhough i know you will not read this, i still want to write about me, you and us. Allow me to share with you about it.

You are the first european lady that i met. Honestly, i never talk to any white lady before. Hehe, as highlighted by you, most of people here will stare at white people. It is not common to us to see any white people in nearby area. Thats why for some people, the white people might be attractive. Anyway, people in Malaysia are very friendly. Proven isnt it?

It is my pleasure to brought you around Penang. I still remember, i brought you to our colleagues open house for Hari Raya. Ive borrowed you my sisters baju kurung. I cant forget how you wear it for the first time. :P . Ive show you about Malay custom during Hari Raya, cookies and dishes. What i can see, you enjoy our local food and love it. A part of it, i also brought you to the Durian farm, share with you how the durian taste like. I really amazed that you willing to taste Durian even you heard bad story about it. Nice isnt it?

After that, we went to Balik Pulau and look around the small town and took some picture.

Ann, thanks on your help and advise during my preparation go to Germany last two weeks. I still keep your advise on how to drive safely, tips during in airport, how to drive in Germany, and so on. Hehe, i feel proud to have original german people to give me some advise on my first trip, :P

Since i came back from Germany, im not feeling good and too busy with my task. So that i cant spend my time together with you and friends. Remember or not, you still owe me a dinner?

A lot of things that we already do, share and face together during 3 months you was here. I really sorry for things that i make you upset, angry and sad during our friendship. I also sorry because i cant send you to airport this evening.

Im looking forward to meet you again in Germany, next year. Hopefully..

Regards, Luthfi

Pertama kali naik kapal terbang PEN KUL DXB MUN!

Salam,

Sebagai salah satu entry yang dijanjikan, rentetan daripada entry kick off, aku nak share pengalaman pertama aku menaiki pesawat yang boleh terbang yakni kapal terbang semasa trip ke Germany dua minggu lepas. Oleh kerana aku bukannya datang daripada keluarga yang berkemampuan nak bawak anak anak naik kapal terbang, alhamdulillah dapat juga aku menaiki kapal terbang pada usia 23 tahun. Bagi aku, usia 23 tahun tak la begitu tua kalau nak dibandingkan orang lain yang dah masuk 3 siri ataupun 4 siri baru nak naik kapal terbang, yekan? apa apa pun, alhamdulillah syukur.

Aku bertolak pada jam 945 malam di Penang International Airport (PEN), Jumaat 21hb September lepas. Pada hari tu aku ambil cuti oleh kerana banyak lagi barang barang keperluan yang tak siap lagi macam baju sejuk, baju nak pakai, makanan, duit pun tak tukar lagi dan macam macam lagi. Aku parking kereta kat company pada petang Jumaat dan kawan tolong bawakan ke lapangan terbang. Oleh kerana aku tak pernah naik kapal terbang, aku pun tak tahu apa yang perlu dilakukan masa nak check in diri dan beg.

So, bila dah check in beg terus ke ruang legar airport Penang. Buat masa ni airport penang masih dalam renovation. Memang sempit. Aku checked in dua jam awal. so tak ada masalah. Luggage akan terus sampai ke Munich Airport, Germany tapi aku akan ke Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dan Dubai Airport (DXB) sebelum sampai ke Munich Airport (MUN).

[embed]https://flic.kr/p/djdDSS[/embed]

Alhamdulillah, perjalanan pertama dari PEN ke KLIA sangat lancar. Aku berlepas dari PEN pada waktu malam, so tak la rasa takut sangat sebab bila tengok tingkap kecil kapal terbang, semuanya gelap. hanya nampak lampu jambatan Pulau Pinang, bandaraya Ipoh dan lain lain lagi. Masa yang takut sekali apabila kapal terbang merempuh awan! Serammmm! Tapi, masih lagi rasa okey. Hehe

Dari KLIA, perasaan excited sangat nak transit ke DXB. So, dalam kapalterbang agak kagum dengan A380 Emirates yang sangat besar dan luas! Perasaan berbeza dengan MAS domestic flight yang kecil dan mudah bergoyang. Hehe

6 jam perjalanan dari DXB ke MUN sangat lancar. Ditemani oleh kamera pelbagai pandangan dari bawah kapal terbang, depan muncung kapal terbang dan atas ekor kapal terbang yang smart!

[embed]https://flic.kr/p/djdFR3[/embed]

Total perjalanan, 22 jam termasuk masa transit aku sampai di MUN pada jam 130 tengah hari, 22 September. Perasaan lagi bertambah excited sebab dah sampai Germany. Lepas je cek imigresen Germany, terus ke kaunter luggage untuk amek beg. Yuhuuuuuu sampai Germany dahhh!

Monday, October 15, 2012

Akhirnya, berjaya juga pijak bumi Jerman!

Salam,

Alhamdulillah, impian aku selama ini nak pijak tanah Jerman telahpun tercapai. Seminggu aku di Jerman memberikan 1001 pengalaman sebagai pendedahan yang amat amat bermakna dalam hidup. Setelah dua tahun bekerja, kini tiba giliran aku untuk berkhidmat untuk syarikat dengan membawa misi menyelidik mesin baru yang telah dibeli oleh syarikat. Business trip yang aku pergi merupakan trip yang aku sendiri susun dengan bantuan rakan sekerja daripada counterpart Jerman. Bermula daripada memilih tarikh, menubuhkan kumpulan dan segala-galanya aku uruskan. Bukan senang, tapi dengan tunjuk ajar daripada rakan di Malaysia dan Jerman, aku berjaya merancang segala-galanya dan semuanya lancar.

Sunday, September 30, 2012

Transit di Dubai International Airport

Salam..

Sekarang jam 230pagi waktu Dubai. Aku transit dekat sini untuk ke Kuala Lumpur. Alhamdulillah, perjalanan 6 jam penerbangan dari Munich ke Dubai sangat lancar. Tambahan pulak layanan Emirates sangat sangat memuaskan!

image

Oleh kerana di Munich tadi tak sempat nak beli buah tangan langsung, aku pon borong lah coklat di Dubai ni.
Tukar 50€ dapat 236 Dirham UAE. Bersamaan lebih kurang RM200+. Boleh la beli barang sikit.

Ingatkan nak beli balang shisha tapi duit dah abis sebab beli coklat. Hehe next time la pulak!

image

Tak menyesal rasanya aku rancang untuk transit di Airport Dubai ni. Lain kali boleh rancang lagi! Lain kali nak transit dan tidur semalam kat Dubai. Hehe

Semoga selamat sampai Malaysia!

Posted from WordPress for Android
Powered by Samsung Galaxy Tab

Wednesday, September 26, 2012

Seminggu di Memmingen Germany

Salam,

Akhirnya aku sampai jugak di Memmingen, Germany untuk seminggu. Tujuan aku datang sini adalah atas urusan kerja. Buat masa ini, dah 4 malam aku kat sini.

So far, alhamdulillah.

Quite busy since I arrived here. But nevertheless, just wanna share with you my apartment in Park Hotel.


image

Typical German room and water heater






image

My room. two single bed. but I stay alone






image

got bar, if wanna cook something






image

as well got bar and dining table






image

TV and workstation






image

Bathroom






image

Nice bathroom






image

window




So, 1 week stay here cost me around 100€. I dont care about it. I dont pay it. Hehehe.

So later I will share again here ;-)

Posted from WordPress for Android
Powered by Samsung Galaxy Tab

Friday, September 21, 2012

Dua tahun di B.Braun Medical Industries Sdn Bhd



Salam,



Masa memang terlalu cepat pergi meninggalkan kita. Ia akan pergi dengan lebih cepat apabila manusia alfa dan leka. Sedar tak sedar, daripada entry pertama yang aku tulis pasal tempat kerja baru menjadikan ia satu titik mula baru dalam hidup aku. Sekarang, aku dah tak seperti dulu. Dua tahun memberi banyak makna dan mengajar banyak kata kata kepada aku untuk terus semangat.

Pekerjaan pertama pasti memberikan impak yang hebat didalam hidup seseorang, dan akulah antara orang yang menerima impak tersebut. Hari demi hari, bulan demi bulan dan kini tahun berganti tahun. Mungkin oleh disebabkan pekerjaan aku yang hari hari bermain dengan penyusunan dan perancangan yang teliti, aku ternanti nanti hari yang akan datang. Setiap hari menghitung hari esok. 24 bulan disini seperti hanya baru 12 bulan. Terlalu cepat!!

Tinggal

Tahun lepas, aku nekad untuk meninggalkan company untuk memenuhi cita cita idaman setiap bumiputra diatas muka bumi Malaysia ini. Ya, meninggalkan syarikat untuk berkhidmat dengan kerajaan Malaysia. Pada tengah tahun 2010, aku ada memohon untuk bekerja di sektor kerajaan. Oleh kerana masa itu minda masih lagi terikut ikut dengan bawaan dan saranan orang disekeliling aku pun memohon dan setahun selepas itu aku lulus temuduga dan dimasukkan kedalam calon simpanan. Empat bulan selepas itu, aku ditawarkan untuk masuk menjadi pekerja awam seperti yang dipinta.

Tapi itulah, bukan rezeki kita. Akhirnya aku tolak jawatan tu dengan alasan aku mahu menggunakan diploma dan terus timba ilmu dekat company sekarang. dan, aku nak kejar cita cita aku untuk pijak tanah asing, Jerman,

Tanggungjawab

Semakin lama, semakin berat tanggungjawab aku disini. Alhamdulillah, dengan kepercayaan yang diberi oleh boss untuk mengambil alih projek berikutnya, aku semakin bekerja dengan skop projek baru. Sekarang, aku mengambil alih projek mesin packaging berbanding mesin sub assembly yang telah aku pelajari sejak dua tahun lepas. Walaubagaimanapun, skop kerja utama aku masih tak lari dalam bahagian seliaan bangunan baru, production dan lain lain lagi.

Tugas makin berat dan makin mencabar. Sehubungan dengan itu, aku perlu jadi lebih kuat dan berani.

Sambutan ulangtahun kedua

Ada orang kata, aku perlu menyambut ulangtahun yang kedua ini bersama rakan rakan. Errrr..nampaknya aku tak ada masa untuk menyambutnya disini kerana aku akan menyambut ulangtahun itu dengan terbang ke tempat yang aku idam idamkan.

Alhamdulillah, apa yang aku nak tercapai. Esok, aku akan berlepas ke Munich untuk projek mesin aku yang pertama. Trip pertama aku ni tak lama pun, cuma seminggu.

Sekali terbang, terbang jauh jauh

Untuk pengetahuan, ini merupakan kali pertama aku akan keluar negara, kali pertama aku nak merasa naik kapal terbang dan kali pertama aku uruskan kesemuanya!

Fuhhh agak mencabar lah nanti. Macam mana rasanya berada diatas kapal terbang, berada di negeri orang dan bagaimana rasanya nak bawa kereta disebelah kiri!!? Huhu

Okeylah.. ini saja yang aku nak coretkan. ;)

Monday, July 09, 2012

Selamat pengantin baru Amirul Hafidzi Hafizah Zaihan!

Salam,

Semalam sempurna juga hajat aku nak melihat majlis perkahwinan kedua dua orang kawan baik aku ni, Amirul Hafidzi dan jugak Hafizah Zaihan yang berlangsung di Dewan MPT Kemunting, Taiping Perak. Kedua duanya sekarang ni dah bekerja sebagai jururawat di sebuah hospital di Johor Bharu.

Perkahwinan kawan kawan yang paling bersejarah dalam hidup aku kerana si pengantin lelaki merupakan kawan baik semasa sekolah rendah di Taiping dan si pengantin perempuan pula sama kelas di Sekolah Agama Madrasah Ad-Diniah Al-Islamiah, Denaro Line Taiping.

Ada sedikit sejarah bagaimana depa dua ni boleh kenal dan jugak macam mana ntah boleh berkahwin. Ermmm.. Ada jodoh tu tak kemana la yer!

Tak silap aku pada tahun 2005, lepas je aku dapat lesen motor, aku dengan bersemangat bersama kawan kawan terus naik motor dari Pulau Pinang ke Taiping. Dalam perjalanan tu, kami singgah ke kampung kawan di Ijok dan bermalam di rumah Amirul di Simpang, Taiping. Keesokkan harinya, aku teringin nak jumpa Hafizah yang selama ni aku dan dia berhubung melalui email saja. Dah alang alang aku kat Taiping, aku ajak Hafizah jumpa dan aku pon bawak Amirul serta kawan aku yang berkonvoi dari Pulau Pinang.

Kiranya, tak silap itu merupakan pertemuan pertama antara Amirul dengan Hafizah. Pada masa tu si Fizah ni belajar dekat MRSM Gopeng dan Amirul dekat SMK Taman Tasik. Then, kami dah tak jumpa lama sebab lepas SPM si keluarga Amirul berpindah ke Johor dan kami lost contact.

Kejadian yang menyanyat hati semasa aku dan ayah bercuti di Taiping. Kami naik moto dari Bukit Mertajam dan bermalam di hotel tengah bandar Taiping. Keesokkan harinya, ayah pengsan semasa nak siap balik. Aku dengan panik tak ada orang lain yang kenal terus telefon Hafizah minta bantuan dia bawak ayah ke hospital. Oleh kerana kejadian tersebut, kami sekelurga terhutang budi atas bantuan Hafizah sekeluarga. Tambahan pada masa tu pun Amirul ada datang berkunjung ke hospital untuk ziarah ayah. Malam tu ayah admitted, mak datang tengok ayah dan kami bermalam diruangan menunggu Hospital Taiping. Besoknya, ayah dihantar ke Hospital Besar Pulau Pinang diiringi mak dalam ambulan. Abang balik dari Terengganu bawak balik motor ayah ke BM dan aku balik naik bas ke Butterworth. Tu pon Amirul yang tolong hantar.

Kemudian, lepas tu Cuma aku dengan Hafizah je masih berhubung seperti biasa. Amirul ntah ghaib kemana.

Masa tahun 2010, Facebook dah jadi top dan aku jumpa balik dengan Amirul. Dia tengah belajar kejururawatan di Sungai Buloh. Pada tahun yang sama aku ada turun KL dan hajat nak berjumpa dengan dia. Namun, tak kesampaian. Aku dapat berjumpa dengan Hafizah pada tahun 2011 masa pergi kenduri perkahwinan kawan Politeknik di Batu Pahat. Malam tu aku bermalam di Melaka dan masa tu Hafizah pon belajar Nursing dekat Hospital Melaka.

Awal tahun ni, aku dikejutkan oleh panggilan Hafizah. Dia cakap, dia dapat posting ke Hospital Johor Baru. Pada masa yang sama, dia nampak Amirul dan tanya aku betul ke tu Amirul. Aku pon just ia ia kan apa yang dia tanya. Tak syak apa apa yang berlaku.

Tiga bulan lepas tu Hafizah call aku lagi. Dia cakap, dia nak kahwin dengan Amirul. Aku terkejut. Wei, hang biaq betul? Jangan main mainlah dan macam macam lagi. Aku ambil kenyataan Hafizah tu sebagai satu gurauan.

March 2012, Hafizah call aku. Dia cakap dia dah akad nikah dengan Amirul. Aku tak percaya. Hang jangan nak main mainkan aku kemudian dia gelak dan terus putuskan talian telefon dan henfon aku berbunyi lagi. MMS dari Hafizah, gambar dia dan Amirul duduk diatas pelamin dan kedua dua jari mereka merah berinai. Aku terus call depa. Amirul jawab dan bagitahu kenduri nanti hujung bulan June untuk belah Hafizah dan Awal July untuk belah dirinya.

Aku happy. Suka tengok kedua dua mereka bahagia dan selamat dilangsungkan. Kenduri semalam memang hebat. Makanan sedap dan juga pelamin sangat cantik. Terharu.

Selamat pengantin baru kepada Amirul dan Hafizah. Semoga kekal hingga akhir hayat dan dikurniakan anak yang soleh dan solehah. Amin.

Luthfi : Sentap bila mak Amirul tanya mak aku, Kak bila nak dapat menantu baru?

Posted from WordPress for Android
Powered by Samsung Galaxy Tab

Tuesday, June 19, 2012

Review : Layan Burger di Hero Burger Bakar, Astaka Stadium Bandaraya!

Assalamualaikum!

Aku ni kalau bab makan memang pantang dipelawa dan orang introduce tempat sana sini makanan yang best. Setiap kali kawan kawan cakap restoran ataupun tempat makan yang menarik dan sedap pasti aku akan turun terjah untuk merasa makanan tersebut.

Baru baru ni di Facebook gamat memperkatakan Burger Bakar Hero pertama di Pulau Pinang dibuka di Astaka Stadium Bandaraya Pulau Pinang. Pembukaan rasmi pada Jumaat lepas, 15hb June 2012. Asalnya aku nak ikut serta pada majlis pembukaan perniagaan Burger Bakar Hero tetapi memandangkan badan pun letih hasrat aku nak join tu terpaksalah dipospon ke masa yang seterusnya.

Monday, June 18, 2012

3 blog bersatu dibawah MohdLuthfi.com!

Setelah banyak masa aku berfikir panjang, bagaimanakah caranya nak mencantumkan 3 buah blog yang aku telah tulis sebelum ini iaitu LuthTextile.com (Ditulis sejak tahun 2008), blog Luthfi.My (ditulis sejak tahun 2010) dan blog terbaru aku MohdLuthfi.com yang baru beroperasi sejak November 2012.

Sebenarnya aku sayang nak meninggalkan dunia blog kerana inilah satu satunya dunia yang mematangkan aku dan memberikan inspirasi kepada aku untuk terus berkarya didalam dunia maya. Nak dibandingkan masa kegemilangan blog luthtextile.com dengan kehidupan sekarang memang tak boleh sebab dulu lain sekarang lain. Zaman belajar sangat sangat best nak dibandingkan dengan zaman bekerja. Hidup penuh dengan komitment yang menghalang aku untuk terus aktif didunia blogging.

Alasan memang banyak alasan yang boleh diberi. Kalau dahulu aku tak boleh nak update entry blog sebab sambungan internet yang tidak memuaskan, tambahan pula dengan laptop yang daif pada masa itu dan pelbagai lagi alasan yang diberikan tetapi sekarang tidak lagi. Nak cakap tak ada internet dirumah, tiap tiap bulan aku bayar. Nak cakap laptop tak elok, aku ada Galaxy Tab yang menyokong aplikasi WordPress for Android dan juga telefon blackberry yang menawarkan WordPress for Blackberry. Tambahan pula, boleh saja nak online guna PC dan laptop yang company berikan!

Alhamdulillah, kesemua entry dan komen telahpun disatukan kedalam sebuah blog. Harap harap aku dapat terus aktif dalam dunia blog selepas ini.

Nanti aku akan kongsi bagaimana nak cantumkan 3 buah blog dalam 1 blog.

Luthfi, 2:23 pagi 2012-06-18

Tuesday, March 20, 2012

#twtupkedah was my first twtup ever!



#twtupkedah 1st twtup ever!

#twtupkedah 1st twtup ever!




Last weekend, I just went to Sungai Petani for #twtupkedah. Actually I didnt plan to join this tweetup but bored Saturday hit me, I have no choice to joined this event.

I am a blogger (really?) I just only get my passion to join any blogger gathering because for me, blogger gath can get more informations, a lot of sharing, tips and etc. So because of that, I not interested to join any tweetup. I cant see the purpose of tweetup and what I can get from it besides new friend.





Huh, #twtupkedah so far so good. 3 hours I was there, I didnt feel bored. (Coz Im really bored at home). I met new friends, there are cool. #gelaktutupmulut.

Thanks to organizers, Raj, Neesa, Nabil and others. I cant remember your name. Oh ya, to @RyaAmani sorry because I didnt inform you earlier that I want to join this #twtupkedah.

Although this tweetup has been joined by imported people (from KL, Taiping, Selangor and Penang myself) I can see that we can unite and play together even tough were not came from same place.

Peace!!

Posted with WordPress for BlackBerry. Powered by Blackberry Curve 9300







Macam mana nak meluahkan pendapat?

Sekarang ni dunia tanpa sempadan. Macam macam benda boleh kita akses dan dapat. Tak kiralah anda ada dimana tetap akan dapat semua info yang anda perlu. Semua benda dihujung jari.

Peredaran masa yang cepat tambahan pula dengan teknologi yang mempercepatkan lagi informasi kepada semua orang. Tak seperti dulu, nak tahu perkembangan dunia dan tempatan pun nak kena tunggu surat khabar dan juga dengar radio tv. Sekarang ni bukan masanya lagi.

Semua orang ada hak dan ada peluang untuk akses maklumat yang ada. Cuma ia bergantung kepada individu tersebut.

Kepantasan mengakses maklumat menyebabkan manusia cepat sedar dan mengetahui benda baru. Apabila dah dapat maklumat baru mulalah nak memberikan pendapat.

Sekali lagi, semua manusia mempunyai hak untuk menyuarakan pendapat masing masing. Bila semua orang nak memberi pendapat dari otak sendiri dan orang lain nak mempertahankan pandangan tersendiri terjadilah percanggahan pendapat. Dan, secara tak langsungnya berlakunya pergaduhan.

Pergaduhan tak semestinya tumbuk menumbuk. Banyak cara boleh dilihat dalam pergaduhan. Fokus aku disini bila bergaduh bertengkar dalam memberikan pendapat di internet

Tuesday, February 14, 2012

Pentingnya panggilan kepada seseorang!

Bab ni dari dulu aku amat amat perihatin.. Serius..

Kalau muda tu buat cara muda, kalau tua tu buat la cara tua..

Aku memang tak akan selesa dengan orang yang lebih tua kalau umur dia sama dengan mak aku dipanggil kakak, pakcik yang boleh dikatakan satu geng dengan ayah aku dipanggil abang.

Tapi tu la kan, kalau kita tak panggil akak, ada je orang nak masam muka tarik muka la.. Kalau panggil makcik kang dia rasa dia tu tua sangat. erk, padahal memang tua kot.

Aku memang tak boleh masuk dengan semua ni. Sebab aku amat amat pentingkan panggilan kepada seseorang. Pangkat tetap pangkat. Memang tak boleh nak nafikan.
Kat alam maya ni ada je bebudak kecik, budak sekolah yang banyak bergaul dengan makcik makcik blogger yang sama umur dengan makcik dia. Selamber derk je dia ni panggil kakak kat blogger yang sama umur dengan mak dia tu. Hahaha, eee geli siot. Budak ni pun perasan tua la kot sebab ber-saya-kakak dengan blogger tu. Apa apa pun aku layankan je la.. Tengok je..

Apa yang aku amalkan, sebelum aku panggil seseorang kakak ataupun abang aku akan agak umur dia berapa dan tengok umur anak sulung dia terlebih dahulu. Kalau anak dia tu muda banyak dari aku, kecik lagi ke haaa.. baru boleh panggil dia kakak ataupun abang. Tapi kalau anak dia tu tua dari aku dan dia tetap bahasakan dirinya kakak aku akan tetap panggil dia makcik. Heheh, kalau nak sedap sikit panggil Aunty takpa.. Boleh diterima kot?

Tapi, kalau dengan perempuan pulak aku sebaliknya. Hello, kalau setakat tua dua tiga tahun dengan aku dan kau cuba nak bahasakan diri tu kakak, baik lupakan. Melainkan dia tu memang ada gaya sebagai kakak dan matang, aku boleh terima. Aku akan selesa dengan dia kalau dia nak anggap diri dia tu kakak dengan aku. Tapi, kalau perangai macam budak budak tapi suruh aku panggil dia kakak. hahaha sori beb!

Seronokkan tengok orang, terutamanya kat tv. Ada artis artis muda yang baru masuk dunia hiburan dua tiga bulan membahasakan diri dan memanggil artis veteren yang sebaya umur bapak dia tu abang. Haritu, aku ada tengok sorang artis ni la kan, masa diinterview oleh pihak tv, semasa pelancaran album dia dengan seorang artis veteren. Sesedap rasa je dia panggil kat artis lelaki tu abanggg padahal, orang dah tau jauh beza langit dengan bumi. Rasanya jarak bumi dengan matahari kot? Ayoo..

Eh, aku memang cerewet ataupun orang kat sekeliling ambil mudah benda ni?

Thursday, January 19, 2012

Bye 2011 and welcome 2012!



We have reached 21 days already in 2012. I hope its not too late for wish Happy New Year 2012 to my blog. Huhu

I used to write everything about life, happiness and best moment in my blog. Since im so busy with other things, i would like to prefer to stay online and close with Twitter and other social media channel. 24/7 with phone made me lazy to update this blog. But never mind, on and off i will keep update this blog.

2011 was my busiest year in my life .. compare to 2010, half year gone with last semester in polytechnic and remaining months was my 1st quarter as a technician here. 2011 served my 1st anniversary working with company, my main focus on some main project who i need to study, support and gains a lot of experience to bring forward for other task.

Bottom line, 2011 has been a great year for me and contributed a lot of things that i never learn before. I dont want to state here what a the things i really suffered in 2011.. Just bring positive things to 2012 and hope it will be the best year in my life.

My 2012 was not great like 50 Full HD LED TV (haha).. I just wish this year i could continue my study in degree, hopefully can go to Germany and perform well.

January 6th 2012 

I was in East of  peninsular Malaysia, i started my journey on 5th traveled with beloved ones. Great moments has happened with her, we ate a few slices of cake in front of Kuala Terengganu I-City besides river bank with nice LED lamp. In 2010, January 6th has been celebrated in Kuala Lumpur.