Tuesday, April 21, 2020

Road to South Korea - Part 3 : Ohhhh Nami Island!


To recap, boleh refer ke part 1 dan part 2 ye

Bas pengantara dari Gaypeong ke Nami Island hanya ambil masa kurang 15 minit dari train station.

Oleh kerana sekarang ni musim penularan wabak Coronavirus, semua penumpang digalakkan untuk pakai mask dan dalam bas ni pun ada sediakan hand sanitizer. Kita kat Malaysia susah nak dapat dan nak jumpa hand sanitizer ni. Kat sini merata-rata tempat ada letak untuk kegunaan awam.

Kami berhenti di tepi jalan, 100 meter dari Jeti Nami Island. Sampai je kat kaunter, kami terus beli tiket masuk ke Nami Island iaitu KRW 26,0000 untuk dua orang (RM91). Kat situ, hampa boleh tengok pelbagai information tentang Nami Island termasuklah peta Pulau Nami tu.

Luckliy masa kami sampai tu, boat baru je sampai. Apa nak tunggu - tunggu lagi, terus masuk ke dalam boat ke Nami Island. Alhamdulillah, cuaca pada masa tu sangat baik. Tak hujan, tak mendung tapi sejuk!

Permandangan cantik ketika ke Nami Island

Nami Island ni adalah sebuah pulau ditengah - tengah sungai. Sungai depa ni besaq. Nami Island ni kecik je. Aku tak tahu sangat kenapa pulau ni popular, rasanya disebabkan oleh cerita bersiri Winter Sonata tu lah kan. (maaf aku tak tahu cerita korea ni)

Masa naik boat tu, boleh lihat banjaran gunung ganang disekeliling kawasan tu. Ada pelbagai aktivit yang boleh dilakukan kat Nami Island antaranya adalah aktiviti Zipline, naik platform tinggi dan terus gayut ke Nami Island.

Aku enjoy permandangan cantik ni, dengan air sungai yang biru. Subahanallah. Naik boat ke Nami Island tak lama pun, kurang dari 15 minit dah sampai. Boat tu pun slow je.

First step on Nami Island

Mekna kata kita kena pi tempat tarikkan pelancong sebab kita ni pelancong. Aku pun setuju lah. Haha. Nami Island ni bagi aku tak ada apa sangat. Cuma, banyak pemandangan cantik, tempat dia well planning, ada pelbagai section, kawasan yang cantik untuk ambik gambar, ada banyak kedai makan dan paling penting, tempat pengembaran siri Winter Sonata tu.

Aku pun ada lah ambik beberapa gambar yang ditempat wajib ambil gambar di Nami Island. Romantik gituuuww!

Makan tengah hari di Asian Family Restaurant Dongmun

Lepas jalan mestilah lapar kan? Kami singgah di restoran halal dalam Nami Island tu. Ni kali pertama aku makan makanan Korea tau tak. Tak tahu nak makan apa, main order je la. By the way, kat sini banyak Muslim Friendly restaurant dan ada yang dapat sijil Halal.

Kami pilih makan di Asian Family Restaurant Dongmun. Main masuk je dan aku order Nasi Goreng Kimci, Mekna pilih mee apa tah. 

First time makan makanan Korea, sedap ke? Jawapan aku, BOLEH la nak makan. Aku ni pakai main makan je. Makan je la. Susah ke? Haha

Sejujurnya nak kata sedap tu biasa je. Aku nak makan kat kedai Korea lain. 

Sambung jalan - jalan dalam Nami Island

Bila perut dah kenyang, kami pun sambung jalan - jalan dalam Pulau Nami tu. Ronda tengok orang ramai, tempat yang crowded tu mesti popular. So kami ambik gambar di tempat tu. Aku takmau study apa yang menarik di Nami Island. Cukup lah dah sampai dan spot orang ambik gambar.

Bagi aku, takmau nak teruja sangat sebab ni baru tempat first kami jalan - jalan. 

Selfie disaat wabak Corona! 


Dalam jam 230 petang tu, kami dah gerak balik ambik bot yang ada. 

Permulannya, lepas ke Nami Island kami cadang nak ke Ski Resort berdekatan tapi, tengok keadaan macam tak sempat je. 

Naik turun train balik ke Seoul

Sampai di stesen kereta api, kami beli minuman sat di kedai berdekatan. Haa, beli air susu ni sorang satu. Nak rasa flavor lain sedap ke tak. 

Gapyeong Train Station

Susu 

Masa ni agak mencabar sebab tadi masa mai kami naik direct train, then balik cuba nak naik turun train.

Bila aku baca dalam group FB Road To Korea, ramai orang kata susah dan siap sesat lagi. Aku sahut cabaran! 

Permulannya aku yakin dengan guideline apps City Mapper bagi tu, tapi bila dah sampai kat train station jadi confuse dan serabut kepala pulak! Haha 

End up, dari kami terus balik ke Seoul, aku tukar plan nak ke Ittaewon. 

Perjalanan dari Nami Island ke Ittaewon mengambil masa lebih sejam. Haha

Muka letih sebab naik turun tangga. Haha! 

Makan malam di Restoran Istanbul

Masa kami sampai pun dah gelap. 

Keluar je dari stesen Itaewon, kami keluar tengok keadaan sekeliling. Ramainya orang walaupun time ni Covid-19. Perut lapar. 

So apa lagi cari tempat untuk dinner lah kan. Aku tak tahu nak makan apa, bila google tengok kawasan ni ada banyak restoran kebab turki. Terus teringat kenangan masa di Germany makan kebab turki. 

Kami makan dua kebab, total KRW 17,000. 

Lepas makan, kami jalan - jalan kat kawasan Itaewon tu. Kononnya nak ke masjid Itaewon tapi bila naik bas, sesat sampai ke sudah tak jumpak. So, end up balik ke Itaewon dan naik tube balik ke Seoul. 

Summary : Perjalanan hari kedua ni memenatkan sebab kena naik turun tangga. Tu je! 

Habis sudah perjalanan hari kedua kami di bumi Korea. Sambung di entry yang seterusnya! 


0 comments:

Post a Comment