Thursday, May 31, 2018

Cerita politik semasa oleh Faiq Khalifa

Saya rasa sudah lama saya berdiam diri. Baiklah selain bersikap sinis dan menfitnah pada PH dan BN kini, sudah tiba masanya untuk saya menimbulkan beberapa soalan ke dalam kepala otak yang tebal yang tidak mudah dipelajari dalam politik yang kini telah kita tenggelami dengan slogan "Kita menang!", "Malaysia baru! "," oksigen kini lebih segar! ", "Mari orang ramai membiayai hutang negara bersama!"

Orang-orang yang kelakar dan masih membimbangkan jenis janji manis bodoh dan apabila anda menyedari bahawa mereka benar-benar berkata benar. Jangan salahkan saya, ia adalah ajaran Mahathir sendiri yang diilhamkan secara ilmiah untuk melabelkan rakyatnya sebagai tidak berpendidikan, mungkin selepas menyedari bahawa terdapat banyak perkara yang tidak boleh dilakukan atau dipaksa untuk dilakukan, kerana manifesto pilihan raya Pakatan dan jumlah kerusu yang dimenangi oleh parti-parti Pakatan lain yang mengikat tanganya. Saya hanya menampakan ia lebih menarik.

Wednesday, May 30, 2018

Orang Malaysia nakkan kesemuanya TAPI...

Nak semua percuma macam negara Norway, tapi kena cukai 6-10% pun dah tukar kerajaan,

Nak pendidikan perfect macam Finland, tapi sekolah pun berselerak ikut kaum dan aliran.

Teringin nak PM wanita pertama macam Canselor Jerman, tapi kuota 30% wanita pun tak boleh bagi.

Nak negara bersih macam Jepun, tapi masuk toilet pun dah 2018 masih tak reti guna flush.

Nak perkhidmatan Kesihatan sempurna macam UK, tapi kena bayar RM5 pun viral dalam Facebook,

Bising perkhidmatan ktm dan lrt macam gampang, nak buat perkhidmatan keretapi laju bising jugak minta batal. Nak ke tak nak? MRT pun bising, tapi bila siap aku yang bising pun guna.

Nak negara bahagia macam Switzerland, tapi jiran sebelah tak ikut politik sama fikrah pun di buat musuh. Nak bahagia tang mana?.

Nak peluang pekerjaan untuk orang tempatan, tapi kerja sapu simen taknak. Kena import warga luar jugak. Sapu simen bukan kerja ke? Atau tak standard?

Nak harga rumah murah, tapi sendiri beli 5-6 biji seorang sampai speculator dok main persepsi pasaran.

Nak itu ini, tapi diri sendiri mentality kelas ketiga keempat kelima lagi.

Ubah la kerajaan setiap tahun pun, selagi mentality sampah tu ada. Iblis pun tolak offer jadi PM!.

Sumber : Facebook

Monday, May 28, 2018

Why do governments in Italy change so often?



(Euronews) Matteo Renzi’s resignation means Italy will have its fifth prime minister in as many years: former foreign minister Paolo Gentiloni.




Gentiloni’s new government will be Italy’s 65th since January 1, 1946, according to Euronews’ analysis.

The UK, by comparison, has had 25 governments over the same period.

So why has Italy had such a high turnover?

Italy’s history of encouraging coalition government, the multiple wings of political parties creating internal conflict and the country’s relative youth are all factors, says Dr Nicola Chelotti, an expert on Italian politics from Loughborough University London.


Chelotti said electoral rule changes in the early 1990s turned Italy more towards majority governments.

The figures back this up: Italy had 52 governments from 1946 to 1993, meaning each one lasted around 10.8 months.

Since then, there have been, including Gentiloni’s, 13 administrations, equal to one every 21.2 months.

The latest change at the top came about after Matteo Renzi stepped down because he lost a constitutional referendum, itself designed, in part, to make Italian governments more stable.

But even if Renzi’s reforms had succeeded, it would not have cured the fact Italian political parties have multiple wings, claimed Chelotti.

Saturday, May 26, 2018

Malaysia Of 2018 Has Learnt Lessons From India Of 1977. And, So Should We

Dr Shashi Tharoor, The Print

As an Indian and a democrat – and as an opposition politician also facing a seemingly unvanquishable foe in power, and looking to unity and popular support to bring about change – I can only wish the new coalition government in Malaysia well.

Visiting Malaysia this week, as I have done, is to be transported in time to the New Delhi of March and April 1977, when the invincible Congress Party, after ruling India uninterruptedly for thirty years, was ousted at the polls. There is the same heady atmosphere all around, the same giddy exuberance at the dramatically transformed political reality, the same sense that, now that this election result has happened, anything is possible.

Tuesday, May 22, 2018

PRU 14: Keputusan Dan Analisis mengikut Kerusi dan Kaum

Saya mohon maaf kerana kali ini lambat membuat analisis keputusan PRU 14 yang berlangsung hampir dua minggu lalu. Sebenarnya data keputusan dan analisis sokongan mengikut kaum  sudahpun siap beberapa hari yang lepas  tetapi saya memerlukan keadaan tenang sedikit untuk menerbitkan analisis ini. Itupun saya tak lepas daripada cacian kerana  ramalan yang tersasar kali ini.

Untuk mengimbas kembali saya peturunkan angka ramalan berbanding keputusan sebenar dibawah:

PRU 14: PERBANDINGAN ANGKA KEPUTUSAN KERUSI PARLIMEN












ANGKA SEBENAR
BN
PH
PAS
WARI-SAN
LAIN
LAIN

JUMLAH

SEM
MALAYSIA

49
97
18
0
1
165

SARAWAK
19
10
0
0
2
31

SABAH/
LABUAN

11
6
0
8
1
26

JUMLAH
79
113
18
8
4
222

ANGKA RAMALAN
 
 
 
 
 
 

SEM
MALAYSIA

93
62
10
0
0
165

SARAWAK
25
6
0
0
0
31

SABAH/
LABUAN

17
6
0
3
0
26

JUMLAH
135
74
10
3
0
222



Ramalan kali ini ternyata  tersasar kerana tidak menjangka pengaruh Tun Mahathir masih begitu meluas di kalangan pengundi  Melayu di hampir semua kawasan di pantai Barat Semenanjung.  Bagaimanapun jangkaan penulis yang pengaruh beliau di Kelantan dan Trengganu  amat terhad ternyata tepat. Disamping itu jangkaan kita yang  PAS akan mengalami kekalahan teruk diluar kawasan tradisinya amat tepat sekali.

Affin Hwang : SST Reintroduction Could Hurt Telcos

(Straits Times) – The reintroduction of sales and service tax (SST) will create uncertainties in the telecommunications sector’s prepaid segment based on past precedent.

Affin Hwang said while the details on SST are still vague, it could negatively affect the revenue or profits for the telcos’ prepaid business, should the government decide not to provide any tax rebates.

The research house said prior to April 2015, both postpaid and prepaid sales were subjected to a six per cent service tax.

The telcos passed on the SST to their postpaid customers but absorbed the SST for prepaid users.

Thursday, May 17, 2018

1 Ramadan 1439H / 17 Mei 2018M - Selamat Berpuasa!

KUALA LUMPUR, 15 Mei – Umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa pada Khamis, 17 Mei 2018, kata Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad.

Ketika mengumum­kannya, beliau berkata tarikh permulaan puasa bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari tersebut bagi menurut perintah Yang di-Pertuan Agong setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Pengumuman ringkas itu disiarkan secara langsung menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM) malam ini.

Sebelum ini, Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja melalui satu kenyataan menetapkan tarikh melihat anak bulan Ramadan bagi menetapkan permulaan puasa untuk umat Islam di Malaysia ialah hari ini, 15 Mei, Selasa bersamaan 29 Syaaban 1439 Hijrah.

16 Mei 2018 : Selamat Ulang Tahun Perkahwinan Yang Ke 3!

Ya Allah Yang maha Pengasih dan Penyayang…

“ Jagalah insan ini di kala penjagaanku tidak sampai kepadanya,
Sayangilah dia di kala rasa sayangku tidak mampu merangkulnya
dalam dakapan yang nyata…
Perhatikan dia dikala perhatianku tidak terangkum dalam kata yang sahaja…
Kerana Engkau punya segala yang ku tak punya…
Kerana aku ingin dia selalu menjadi pendampingku,
Di Dunia dan harapnya bertemu di Syurga Mu jua Ya Rabb…”

Ya Allah, sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan perkawinan kami ini sebagai
ibadah kepada-Mu dan bukti ketaatan kami kepada sunnah Rasul-Mu.

Ya Allah…indahkanlah rumah kami dengan kalimah-kalimah-Mu yang suci. Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma’-Mu. Penuhi kami dengan amal soleh yang Engkau redhai. Jadikan kami insan yang tenang dan menenangkan orang sekeliling serta teladan yang baik bagi manusia.

Saturday, May 12, 2018

Thursday, May 10, 2018

Barisan Nasional tewas, Pakatan Harapan menang PRU14 bentuk kerajaan persekutuan

KUALA LUMPUR, 10 Mei : Pakatan Harapan (PH), gabungan empat parti politik pembangkang yang baru dibentuk, menang besar pada pilihan raya umum Malaysia yang baru berakhir, menamatkan pemerintahan Barisan Nasional (BN) selama lebih 60 tahun.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang berusia hampir 93 tahun, berjaya dalam apa yang dilihat sebagai tugas mustahil untuk meraih sokongan besar rakyat bagi memecahkan genggaman kuasa BN yang sebelum peristiwa bersejarah hari ini, merupakan parti politik paling lama memerintah.

Dr Mahahir dijangka mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh hari ini. Dr Mahathir ialah Perdana Menteri kempat dan merupakan orang yang sama mengetuai kejayaan BN dalam pilihan raya umum lima tahun berturut-turut dari 1982 hingga 1999.

Mengundi untuk kali ketiga semperna Pilihanraya Umum ke 14

Alhamdulillah tadi aku sempat menunaikan tanggungjawab aku sebagai seorang warganegara Malaysia dan menyuburkan lagi demokrasi di bumi Malaysia. Kali ni mengundi di SMK Guar Perahu Indah, aku mengundi di saluran 7 salah satu daripada 3 saluran mengundi untuk orang muda iaitu saluran 6 (1986 kebawah), saluran 7 (1987 keatas) dan saluran 8 (kebanyakkan pengundi muda kali pertama mengundi)

Bilik mengundi terletak di tingkat 1, so aku beratur di barisan yang agak ramai. Semalam kita reunion jugak la. Baru jumpa kawan-kawan sesekolah dan kenalan. Lama jugak tak jumpa, ada yang aku tak jumpa last masa sekolah dulu. 

Friday, May 04, 2018

Kini rasmi, Luthfi consultant Zurich Takaful

Alhamdulillah, lepas je aku lulus exam TBE, aku terus secara rasmi mendaftar dan menjadi ejen rasmi Zurich Takaful yang berpengkalan di Bayan Baru, Pulau Pinang.

Tak mudah sebenarnya proses untuk menjadi seorang ejen Takaful, ia perlu semangat dan dorongan daripada semua pihak bukannya diri kita sendiri je. Tak semua orang mampu untuk jadi kuat dan istiqamah dalam bidang ni.

Kenapa Takaful?


Aku percaya bidang takaful ni sangat penting dan perlu diketengahkan kepada semua terutama orang Melayu - Islam yang masih lagi kurang terdedah dengan kepentingan mempunyai perlindungan takaful.
Oleh kerana aku memang suka bercakap dan berjumpa dengan orang ramai, aku rasa bidang ni amat menarik dan aku percaya aku boleh pergi jauh dalam bidang ni, dengan matlamat utama iaitu dakwah dan menyedarkan seramai mungkin untuk menguruskan risiko yang kita ada.

Aku dah buat banyak research tentang second income dan aku buat kesimpulan untuk jadi salah seorang ejen Takaful sebab aku nak membantu orang lain berbanding dengan meniaga barang, join MLM, buat blog, dan lain - lain lagi.

Misi Menyelamat


Atas dorongan dan nasihat daripada leader, Rusydi Zainul yang merupakan kenalan sekerja di tempat kerja lama, aku bersemangat untuk menyertai "kem menyelamat". Kenapa menyelamat?

Kerana, bayangkan orang diluar sana tak ada perlindungan yang mencukupi, kalau ditakdirkan meninggal dunia apa yang akan terjadi dekat anak dan isteri? Seorang suami dan ayah pencari nafkah untuk keluarga. Apa akan jadi dekat kehidupan tanpa ayah yang bergantung harap selama ni hilang, tambahan pulak dihimpit dengan krisis kewangan.

Tu okay lagi sebab dah mati, lepas tanam settle lah cuma family dan waris je struggle. Tapi kalau masih hidup, terlantar atas katil, siapa yang nak jaga? Anak? Isteri? Depa kena sekolah dan kerja. Kalau isteri la yang ambik alih jaga diri kita, macam mana nak dapat duit tanpa bekerja? Mana nak cari duit untuk belanja dan tanggung keluarga?

Sebab itu lah aku terus terdetik nak jadi ejen takaful berbanding dengan ejen- ejen lain diluar sana.

Persiapan diri sendiri


Alhamdulillah, lepas aku berhijrah kerja baharu pada Disember tahun lepas, ia salah satu punca atau triggering point untuk aku sedar bahawa pentingnya perlindungan takaful untuk aku dan yang tersayang. Jika apa - apa yang terjadi pada aku, aku tak nak keluarga aku menderita ataupun tersiksa sebab kesempitan wang ataupun kepayahan untuk cari duit untuk ubat kesakitan aku.

Aku tak nak susahkan orang lain, terutamanya anak aku yang masih lagi kecil. Sekurang - kurangnya, ada la sikit duit yang menampung perbelanjaan dia (memang la tak mampu nak tampung sampai dia besar, tapi ada lah sikit buat dia) jika ditakdirkan aku mati pada usia yang muda.



Kalau aku yang jual takaful ni tak ambik produk yang aku nak jual mestilah pelik kan? Sebab tu lah aku kata semuanya ni terjadi sebab kesedaran diri sendiri dan sekeliling. Aku tak mahu perkara yang buruk terjadi pada orang lain terjadi dekat orang yang aku sayang dan aku kenal, so aku ada tanggungjawab nak kongsi dengan depa akan pentingya perlindungan ni.

Nak beli atau tidak itu kisah nombor dua. Janji, bahagian aku dalam berdakwah ni dah settle! 

Takaful Life vs Medical Card - apa patut hampa tahu?


Kebanyakkan orang yang aku jumpa masih lagi keliru akan kedua - dua buah produk perlindungan ni. Ramai yang rasa ada Medical Card sudah cukup selamat dan "insured" padahal Medical Card tu tak ada apa function pun selain bayar bil hospital kerajaan!

Perlindungan yang semua orang patut ada adalah Takaful Life atau Life Insurance yang mana akan melindungi kita dan orang yang tersayang bila ditimpa musibah. Contohnya, dana jika ditimpa penyakit kritikal seperti kegagalan buah pinggang, kemudian dana jika ditimpa kelumpuhan atau ketidakupayaan untuk bekerja dan yang paling penting adalah wang pampasan jika kita meninggal dunia.



Kenapa suka sangat dok cakap pasal musibah ni?



"Orang yang jual insurans atau takaful mesti dok cakap benda negatif atau benda buruk. Asyik mati, mati, mati dan mati. Sakit, sakit, sakit dan sakit. Bosan!" bak kata orang ramai.

Aku kena cakap pasal musibah sebab ia datang tanpa disedari, tak dijemput dan tak tahu bila akan menimpa kita. Takkanlah kita nak tunggu ditimpa musibah baru lah nak beli perlindungan itu ini kan? Tak!! Sebab tu ramai orang kata kena beli perlindungan ketika masih sihat walafiat. Bila dah sakit, langsung tak boleh nak buat apa dah!



Istiqamah


Hari ni dah masuk hampir sebulan aku berada di dalam industi ini sebagai sambilan. Aku harap aku terus istiqamah dalam misi aku untuk dakwah dan sedarkan orang ramai agar memiliki polisi perlindungan takaful yang ideal dan mampu.



Apa - apa boleh call aku di nomnbor diatas.